середу, 17 липня 2013 р.

Тренінгове заняття для батьків першокласників

Тренінгове заняття 
для батьків першокласників

Мета тренінгу: допомогти батькам познайомитися, краще пізнати один одного для успішної взаємодії у подальшому.
Підготовка: батьки приносять одне сімейне фото (якщо тато і мама, то 2 фотокартки).
Тренінг проводиться під час батьківських зборів.

Хід тренінгу
Присутні займають місця, утворюючи одне велике коло.
Вчитель повідомляє мету зборів, пропонує батькам бути відвертими, відкритими, щирими.

Перше завдання — «Знайомство»
Кожен із батьків називає себе так, як би він хотів, щоб до нього сьогодні зверталися, і записує своє ім'я або ім'я та по батькові на заздалегідь підготовленому вчителем аркуші або купленому бейджикуі прикріплює його до свого одягу.

Друге завдання — «Наші діти»
Запропонувати батькам, яких викликають у будь-якому порядку, пригадати декілька якостей своєї дитини, назви яких починаються з тієї самої букви, що й ім'я дитини (наприклад, Сергійко — скромний, самостійний; Миколка — мовчазний, мрійник тощо).

Третє завдання — «Розминка»
1.Виходять у коло і тиснуть один одному руки ті батьки, які:
v   володіють музичним інструментом;
v   займаються спортом;
v   займаються рукоділлям тощо.
2.Учитель вилучає один стілець і стає в середину кола. За його сигналом деякі батьки повинні пересісти на інше місце, хтось один не встигає  зайняти стілець (оскільки стільців на 1 менше, ніж кількість учасників), він стає у коло і пропонує своє завдання.
Варіанти завдань:
v   пересаджуються всі ті, у кого є син (дочка);
v   у кого більше двох дітей;
v   у кого є музична (технічна, медична, педагогічна) освіта;
v   хто полюбляє подорожі рідним краєм;
v   хто захоплюється історією рідного краю;
v   хто знається на українській літературі тощо.

Четверте завдання—»Оберіть собі пару»
Учитель пропонує обрати пару. Бажано запросити у пару ту людину яку Ви менше всіх знаєте. За одну хвилину потрібно якомога більше розповісти про себе. Потім помінятися ролями. Вчитель фіксує час. Після цього класовод пропонує деяким батькам розповісти усім, що є найцікавішим з того, про що вони довідалися від співрозмовника. (Розповіді про себе на початку завдання можна замінити системою запитань, які впродовж однієї хвилини необхідно поставити, щоб якомога більше дізнатися про нього у наступну хвилину.)
П'яте завдання — «Розбийтеся на групи»
Для об'єднання у групи спочатку батьки стають в рядок і послідовно називаються: червоний, жовтий, зелений, синій. Кожна група («червоні», «жовті», «зелені», «сині») сідає окремо.
Кожен із батьків розповідає усім членам групи про своє сімейне фото (де? хто? коли?). Далі з'ясовують, що об'єднує усі ці фото. (Пора року, нас, місце тощо). Вигадують назву групи та девіз. І нарешті представляють групи.
Шосте завдання — «Підсумки»
Усі повертаються до великого кола. Вчитель передає моток ниток по колу і просить поділитися своїми враженнями: який настрій, що сподобалося, що корисного дістали для себе, побажання тощо.
Заключне слово вчителя присвячене тому, що об'єднує усіх присутніх — це символічна нитка у вихованні дітей. Крім того, вчитель може розповісти батькам про підсумки адаптації дітей до школи, обговорити проблеми, з якими зустрічаються батьки у вихованні дітей, призвичаєні їх до шкільного життя, розпорядку дня (цю інформацію можна буде використати для підготовки до наступних зборів).


Леся Венедиктівна Гнатюк,
голова МО класних керівників ЗШ І-ІІІ ст. №10 ВРМ

Немає коментарів:

Дописати коментар