середу, 17 липня 2013 р.

ЯК ПІДГОТУВАТИСЬ І ПРОВЕСТИ БАТЬКІВСЬКІ ЗБОРИ



Широко відомий той факт, що навіть для вчителя, працюючого у школі багато років, досконало знаючого свій предмет, володіючи методикою, здатних встановлювати дружні відносини з колегами, тісний контакт з учнями, серйозною, психологічною проблемою є батьківські збори.
А для вчителів - початківців батьківські збори – це стрес, здатний надовго вивести їх з рівноваги.
Як же позбавитись відчуття страху, невпевненості у собі перед зустріччю з батьками?
1.  Треба створити відповідний – психологічний настрій, установку на успіх. Необхідно переконати себе  у тому, що батьківські збори – це той самий урок, де учнями є не учні, а їх батьки, які прийшли за інформацією, можливо за допомогою. І як вчитель, ви добре знаєте: для того, щоб урок пройшов успішно, до нього необхідно підготуватись.
2. Відмовтесь від звичних записів у щоденник, про дату зборів. Буде краще, якщо кожному з батьків ви передасте індивідуальне запрошення. Такий нестандартний хід здійснює одночасно сильне і приємне враження а батьків, так як, подібні запрошення, з одного боку, носять суто офіційний характер, а з іншого – демонструють вашу зацікавленість, повагу та ввічливість. Якщо ж батьки не зможуть прийти, то на зворотній стороні запрошення вони повідомлять вам про це і сповістять про дату приходу до школи у інший раз.
3. Приведіть у порядок класну кімнату, в якій відбудеться зустріч. Продумайте свій зовнішній вигляд. Ваша зовнішність повинна демонструвати діловитість, впевненість у собі, гарний смак. Запам’ятайте  народну мудрість: Зустрічають по одежі…
4.  Обов’язково складіть план свого виступу, а якщо необхідно, напишіть його розвернутий конспект. Це дасть вам можливість чітко сповістити усе необхідне, не зайнявши при цьому зайвого часу. Не слід дуже надовго затримувати батьків, пам’ятайте, що в них теж був важкий робочий день. Формуйте свої думки коротко, логічно, уникайте повчань, неприязного тону, проявляйте доброзичливість і такт. Краще за все, якщо ви обговорите усі проблеми за годину, але неприпустимі збори на 20 хвилин, так як батьки не розуміють навіщо їх запросили.
5.  Привітавшись з батьками, не забудьте продемонструвати їм свою радість з приводу зустрічі, з відвертою посмішкою подякуйте їм за прихід до школи. Введіть бесіду так, як би в класі присутні тільки ваші однодумці, здатні вирішити любі проблеми. Ніколи не починайте збори з негативної інформації. Для початку знайдіть добрі слова про клас в цілому , про окремих учнів, про спільні повчання, нехай про маленькі але успіхи. Такий виступ допоможе вам встановити контакт з батьками, налагодить їх співпрацю.
Після чого впевнено переходьте до складних питань : проблем успішності, дисципліни, спілкування, тобто до такої інформації, яка визиває у багатьох батьків неадекватну реакцію. Висловлюючись про дітей, використовуйте займенники «наші», а не «ваші», такий психологічний підхід повністю виправданий, він ще раз нагадає батькам про спільність вирішення проблем.
Якщо з якогось питання у когось з батьків буде особиста думка, протилежна вашій, не гарячкуйте, уважно вислухайте його, а потім щоб уникнути конфлікту, впевненим і спокійним тоном намагайтесь його переконати. Для цього рівним голосом, не виражаючи своєї незгоди, скажіть, що якщо б ви були на місці батьків, то, можливо, думали б так само, але на своєму місці, так не ви враховуєте інтереси усього класу, то не маєте змоги з ними згодитись. Запропонуйте збудженому батькові чи матері погляд на дану проблему очима вчителя. Якщо і це не заспокоїть «бунтаря», то запросіть його прийти до школи в інший день для спілкування з іншими вчителями, адміністрацією, щоб картина була більш повною і об’єктивною.
Якщо у вас є негативна інформація для одного — двох батьків, не повідомляйте її перед усіма, а попросіть цих батьків затриматись.
Завершити зустріч потрібно так само, як ви її розпочали – приємними висновками. Висловить подяку за допомогу та впевненість у подальшій співпраці. Не бійтесь використовувати усю свою красу, гумор, вміння переконувати і подобатись. Памятайте,  що ваша мета нелегка, але досяжна – зробити батьків своїми союзниками, залишити у них про себе, про школу, де навчаються їх діти, гарне враження, бажання зустрітися знову і впевненість в тому, що ви для них надійний помічник.

Наталія Леонідівна Скорина,
керівник МО класних керівників
5 - 7-х  класів ЗШ І-ІІІ ст. №8 
м. Вінниці


Немає коментарів:

Дописати коментар