четвер, 27 березня 2014 р.

Виступ на батьківських зборах "Як розмовляти з дитиною щодо профілактики ВІЛ?"


Тема ВІЛ та СНІДу вважається занадто страшною і «непристойною», щоб обговорювати її з дітьми. Хочеться вірити, що «наших дітей це точно не стосується». Однак статистика говорить про інше.

Перспективи створення вакцини більш ніж примарні, тому коли нинішні діти стануть молодими людьми - головною «групою ризику» у світі, проблема ВІЛ буде ще актуальнішою, ніж зараз. Профілактичних програм для підлітків кіт наплакав, на роз'яснювальну роботу в школах теж покладатися не доводиться. Тому батькам потрібно діяти самим. Але як це зробити?

Що залежить від батьків
Багато хто переконаний, що в підлітковому віці батьки вже не мають впливу на дитину - набагато важливішою є школа та однолітки. Насправді, це зовсім не так: навіть за самих активних підліткових бунтів батьки відіграють визначальну роль у подальшій поведінці дитини. Це підтверджують дані численних досліджень.
Класичне дослідження, проведене в Пуерто-Ріко, показало зв'язок між ризиком передачі ВІЛ серед дітей 14-17 років і тим, як ці діти спілкувалися зі своїми матерями. З'ясувалося, що в сім'ях, де матері відкрито говорили з дітьми про секс, ризиковану поведінку, діти заражалися набагато рідше. Найважливішим виявився момент початку таких розмов: вони мають відбутися до першого сексуального досвіду підлітка.
Всупереч стереотипам, розмови батьків з дітьми щодо профілактики ВІЛ надзвичайно ефективні. Дані опитувань свідчать про те, що більшість дітей хотіли б поговорити з батьками про ВІЛ, але не вірять в те, що можуть це зробити. Так що ініціатива розмови залишається батькам.

Розмова буде серйозною
Психологи рекомендують притримуватися кількох основних правил підчас розмов про сексуальність, вживання наркотиків та ВІЛ.
Однієї розмови недостатньо. З часом дитина забуде або почне плутати отриману інформацію. Потрібно повернутися до теми знову і знову, щоб зрозуміти, що пам'ятає дитина (якщо ще пам'ятає).
Послухайте, що говорить дитина. Багаторічний досвід розгніваних вчителів доводить: діти не сприймають нотації і лекції. Спробуйте прислухатися до дитини - тобто, зробити те, на що вам, можливо, давно вже не вистачало часу. Важливо проявляти терпіння, вислухати думку дитини. Наприклад, якщо дитина ставить вам питання про секс або назву наркотику, то краще в першу чергу запитати, що вона сама думає про це. Це допоможе вам оцінити рівень обізнаності і підібрати оптимальну відповідь.
Укріплюйте самооцінку дитини. Дослідження показують, що низька самооцінка - один з головних факторів ризику по відношенню до ВІЛ. Неважливо, який рівень знань у дитини, відсутність поваги до себе призведе до того, що юнак не посміє відмовитися спробувати наркотик в компанії, а дівчина погодиться на секс без презерватива, аби не втратити хлопця. Тому намагайтеся частіше хвалити дитину; ставте перед нею легкі завдання; проводьте як можна більше часу віч-на-віч з нею. Все це має не менший захисний ефект, ніж найдостовірніша інформація.
Навчить дитину говорити «ні». Програйте з дитиною ситуації, коли вона повинна відмовити в чомусь друзям. Наприклад, з молодшим школярем можна уявити ситуацію, коли приятель запропонує спробувати алкоголь. Дітям важливо розвинути навички, які дозволять їм не піддаватися тиску в питаннях сексу та наркотиків. Не менш важливо обговорювати з дитиною, чим справжні друзі відрізняються від несправжніх, і що добрий друг не буде вмовляти зробити щось небезпечне.
Ясно говоріть, що ви думаєте про наркотики. Багато батьків вважають своє негативне ставлення до наркотиків самим собою зрозумілим. Однак, згідно з даними досліджень, ризик прийому наркотиків дитиною зменшується, якщо в родині відкрито обговорюють цю позицію. Важливо повторювати, що ви не схвалюєте ніяких наркотиків, що ви не допустите їх у своїй родині, і що у вашій родині дітям не дозволяють пити алкоголь. Не треба описувати вживання наркотичних речовин, досить сказати, що ці речовини можуть завдати непоправної шкоди здоров'ю і навіть вбити, і що ви дуже боїтеся, що з дитиною може статися щось подібне. Розкажіть про справжній вплив наркотиків на організм, про те, як саме наркотики вбивають. Знання - це знаряддя, яким ваша дитина аргументуватиме одноліткам (і собі), чому вона незгодна приймати наркотики.
Обговорюйте з дитиною свої моральні цінності. Дуже важливо, щоб діти навчилися розуміти власне тіло і фізіологічну сторону сексуальності. Однак не менш важливе ваше особисте ставлення до сексу. Звичайно, немає жодних гарантій того, що діти погодяться з вашою сексуальною мораллю. Але мета в іншому: щоб дитина зрозуміла, що такі цінності у вас є, і усвідомила, що вона сама відчуває з цього приводу.
Не уникайте розмов з дітьми протилежної статі. Деякі батьки не хочуть говорити про секс з дітьми протилежної статі. Ці побоювання зрозумілі. І все ж не уникайте таких тем: думка представника іншої статі допоможе дитині краще розібратися в стосунках. Адже в майбутньому їй (або йому) треба буде розмовляти на такі теми зі своїм партнером.

З чого б почати?
З досвіду, в більшості випадків, коли батьки мають намір «серйозно поговорити» з чадом, перша і часто остання перешкода в їх благому намірі - відсутність приводу. На щастя, масова культура, та й наше реальне життя вже подбали про це.
Приводом можуть послужити: стаття, передача, фільм, рекламний ролик. У наш час легко можна знайти документальний або художній фільм, статтю про СНІД. Тоді для початку розмови достатньо запитати: «А що ти сама про це думаєш? Що ти чув на цю тему?». Кращий початок серйозної розмови - уважно вислухати саму дитину, її судження і, можливо, страхи. Після цього ви можете поділитися власною думкою та відповісти на запитання дитини.

Реальні люди
Ніщо не справить такого враження на дитину, як приклад з реального життя. Це може бути «зірка», що заявила, що проходить лікування від наркотичної залежності. Або знаменитість, що вмерла від СНІДу або яка живе з ВІЛ. Прикладом може стати родич, сумно відомий алкоголізмом або пристрастю до наркотиків. Не завжди треба замовчувати правду життя, іноді має сенс розповісти дитині максимум подробиць. Обговоріть, з якими проблемами зіткнулася та чи інша людина.

Про що обов'язково має знати дитина
У питаннях ВІЛ багато специфічних аспектів, і тут батькам може знадобитися додаткова допомога. Інформацію можна знайти на освітніх сайтах на цю тему, також існують безкоштовні телефони довіри з питань ВІЛ / СНІДу. Ось основні теми, які важливо донести до дитини:
- ВІЛ - це вірус, він руйнує імунну систему.
- ВІЛ не передається в побутових ситуаціях, спілкування з ВІЛ-позитивними людьми повністю безпечне. Багато дітей схильні до іпохондрії, важливо розвіяти їх можливі страхи.
- Ризик передачі цього вірусу є тільки в деяких ситуаціях, в основному при використанні чужих інструментів для ін'єкцій, при незахищених статевих контактах і від вагітної матері до дитини.
Багато ЛЮДЕЙ бояться заразитися ВІЛ при звичайному побутовому контакті. Визначити, чи є у людини ВІЛ, неможливо за зовнішніми ознаками. Для цього потрібен спеціальний аналіз крові. Аналіз також дозволить вчасно призначити препарати для захисту імунітету.
Єдиний існуючий спосіб захисту від ВІЛ-інфекції під час сексу - це правильне використання презерватива. До розмови про презервативи потрібно поговорити з дітьми про інтимні відносини в цілому, не можна, щоб секс асоціювався тільки з хворобами. Не варто боятися, що розмова про засоби контрацепції заохотить дитину займатися сексом. Навпаки, вона дасть зрозуміти, що сексуальне життя вимагає відповідальних рішень.

Деякі батьки думають, що краще не говорити про якісь речі, наприклад, про наркотики або секс. Однак діти все одно будуть чути про них - по телевізору і від приятелів. І якщо не обговорювати ці теми з дітьми, то хтось зовсім сторонній зробить це за вас.

Немає коментарів:

Дописати коментар