суботу, 29 березня 2014 р.

Діагностика компетентності у спілкуванні

Оцінка рівня спілкування (тест В. Ряховського)

Тест містить можливість визначити рівень комунікативності людини. Відповідаючи на запитання, слід використовувати три варіанти відповідей—«так», «іноді» «ні»..
Інструкція: «Вашій увазі пропонується кілька простих запитань. Відповідайте швидко, одйозначно: «так», «ні, «іноді».
1.   У вас має бути особиста чи ділова
зустріч. Чи вибиває вас із колії очікування
цієї зустрічі?
2.  Чи викликае у вас сум'яття і невдоволення доручення виступити з доповіддю, повідомленням, інформацією на якійсь нараді, зборах або іншому заході?
3.  Чи не відкладаєте ви візит до лікаря до останнього моменту?
4.  Вам пропонують виїхати у відрядження в місто, де ви ніколи не бували. Чи докладаєте ви максимум зусиль, щоб уникнути цього відрядження?
   5. Чи любите ви ділитися своїми переживаннями з кимось?
 6. Чи дратуєтеся ви, якщо незнайома людина на вулиці звернеться до вас із проханням (показати дорогу, назвати час, відповісти на якесь запитання)?
7.   Чи вірите ви, що існує проблема
«батьків і дітей» і що людям різних поколінь
важно зрозуміти один одного?
8.  Чи посоромитеся ви нагадати знайомому, що він забув вам повернути гроші, що
позичив кілька місяців назад?
   9. У ресторані або в столовій вам подали недоброякісну страву. Чи змовчите ви, лише розгнівано висунувши тарілку?
   10. Опинившись сам на сам з незнайомою людиною, ви не вступите з нею в бесеіду і будете відчувати тягар, якщо першим заговорить вона. Чи не так?
11. Вас приводить у жах будь-яка довга черга, де б вона не була (у магазині, бібліотеці, касі кінотеатру). Чи ви відмовитеся від свого наміру або станете в кінець черги і будете нудитися в очікуванні?
12. Чи боїтеся ви брати участь у якійсь комісї з розгляду конфліктних ситуації?
13. У вас є власні індивідуальні критерції оцінки здобутків літератури, мистецтва, культури і ніяких чужих думок щодо цього ви не приймаете. Це так?
Почувши десь у кулуарах висловлення помилкової точки зору з добре відомого вам питания, ви промовчите і не станете вступати в розмову?
15.      Чи охоче ви допомагаєте іншим розі братися в певному службовому питанні або навчальійй темі?
16.  Ви викладаєте свою точку зору (дум­ку, оцінку) натхненно у писемній формі чи в усній?
Оцінка відповідей:
«так» — 2 бали;
«іноді» — 1 бал;
«ні» — 0 балів.
Отримані бали підраховують, і за класифікатором визначають, до якої категорії належить досліджуваний.

КЛАСИФІКАТОР ТЕСТУ

30—31 бали. Ви явно некомунікабельні, і це ваша біда, тому що більше страждаєте від цього ви самі. Але і близьким вам людям нелегко. На вас важно покластися в справі, що вимагае групових зу­силь. Намагайтеся бути комунікабельними, контролюйте себе.
25—29 балів. Ви замкнуті неговіркі, віддаєте перевагу самотності, тому у вас мало друзів. Нова робота і необхідність нових контактів якщо і не піддають вас паніці, то надовго виводять з рівноваги. Ви знаєте цю особливість свого характе­ру і буваєте незадоволені собою. Але не обмежуйтеся тільки таким невдоволенням — у вашій силі змінити ці особливості характеру. Хіба не буває, що під час сильного захоплення ви раптом стаєте цілком комунікабельним? Варто тільки змінитися.
1 9—24 балів. Ви певною мірою товариський у незнайомій обстановці почуваєтеся цілком впевнено. Нові проблеми вас не лякають. I все-таки з новими людьми сходитеся обережно, у суперечках і диспутах берете участь неохоче. У ваших висловлюваннях часом занадто багато сарказму, до того ж безпідставного. Ці недоліки виправитии можна.      
14—18 балів. У вас нормальна комунікабельність. Ви допитливі, охоче слухаєте цікавого співрозмовника, досить терплячі в спілкуванні, обстоюєте свою точку зору без запалу. Без неприємних переживань ідете на зустріч з новими людьми. Не лю­бите гучних компаній; екстравагантні витівки  і багатослівність викликають у вас роздратування.
9 – 13 балів. Ви дуже товариські(часом навіть надміру). Зацікавленні, говіркі, любите висловлюватися з різних питань, що, буває, викликає роздратування оточення. Охоче знайомитися з новими людьми. Любите бувати в центрі уваги, нікому не відмовляєте в проханнях, хоча не завжди можете їх виконувати. Буває, розлютитесь, але швидко відходите. Чого вам бракує, то це посидючості, терпіння в відваги в реакції на серйозні проблеми. При бажанні, однак, ви можете себе змусити не відступати.
4 – 8 балів. Ви, напевне, хлопець хоч куди козак. Товариськість б’є з вас ключем. Ви завжди в курсі всіх справ. Ви любите брати участь у всіх дискусіях, хоча серйозні теми можуть викликати у вас мігрень чи навіть нудьгу. Охоче берете слово з будь-якого питання, навіть якщо маєте про нього поверхове уявлення. Усюди поуваєтеся у своїй тарілці. Беретеся за будь-яку справу, хоча не завжди можете успішно довести її до кінця. З цієї самої причини керівники і колеги ставляться до вас з деяким побоюванням і сумнівами. Задумайтеся над цими фактами.
3 бали і менше. Ваша комунікабельність є хворобливою. Ви балакучі, багатослівні, втручаєтеся в справи, що не мають до вас ніякого відношення. Беретеся робити, висновок про проблеми, у яких зовсім не компетентні. Хочете, чи не хочете, ви часто буваєте причиною різних конфліктів у вашому оточенні. Запальні, вразливі, нерідко буваєте необ’єктивні. Серйозна робота не для вас. Людям і на роботі, і вдома, і  взагалі всюди – важко з вами. Так, вам треба попрацювати над собою і своїм характером!Насамперед виховуйте в собі терплячість і стриманість, шанобливо ставтеся до людей, нарешті, подумайте про своє здоров’я – такий стиль життя не минає безслідно.

Немає коментарів:

Дописати коментар