суботу, 1 лютого 2014 р.

Крок до дорослого життя. Перший досвід статевих стосунків. Шлюб. Одруження.


-          Чи згодні ви стати чоловіком і дружиною?
-          Так… Так! Так! Так!
-          Тисячу разів повторюють це перед усім білим світом їх, єдиній, йому, єдиному.
Зупинися, мить, ти чудова!

Напевно, саме про такі слова мріють усі закоханні, усі ті, які мріють про  щасливе та довге життя з коханою людиною, забуваючи, що успішний  шлюб – це важка, клопітка робота.  Молоді люди задов­го до шлюбу повинні спробувати уявити свою сім'ю, своє місце      і в ній, взаємні стосунки, адже не можна і обирати собі чоловіка чи дружину, не уявивши собі, яке з ним (чи з; нею) буде сімейне жит­тя.
Щоб навчитися робити щось добре, люди довго й напо­легливо вчаться, набувають знань, досвіду. По-іншому буває, коли беруть шлюб. Тут кожен сам собі вчитель і учень, началь­ник і підлеглий, скульптор і глина, з якої він сміливо ліпить щось, що йому самому уявляється дуже туманно. Але це не зупиняє молодих людей: вони стрімголов кидаються в шлюб, вважаючи, що якщо це можуть зробити інші, то чому ж заборо­нено їм.
Перед тим як вибирати собі супутника життя, треба, не поспішаючи, ретельно вивчити свого обранця. Якось Сократа запитали: «Що робити, щоб кохання з першого погляду не принесло біди?» Він відповів: «Уважно подивитися вдруге, а потім втретє, вчетверте... і вдесяте». Вибираючи супутника життя, треба почекати, поки пройде сліпота закоханості, й відновиться гострота зору.
Соціологи підкреслюють, що для цього потрібно не менше ніж 1,5 року.
І все ж таки справа не в стажі знайомства, а в якості.
Необхідно побачити свого обранця в різних життєвих ситу­аціях, обов'язково познайомитися з його рідними, друзями. Бажано декілька разів до нього додому без попередження. Не в гості, ненадовго, а на хвилинку: віддати книжку, щось запи­тати. Ця хвилинка здатна дати більше, ніж цілий день запла­нованого перебування в гостях, коли батько коханого й він сам «при параді», а стосунки між ними, як у театрі.
Треба пам'ятати, що в сімейному житті не дуже важливо, хто правий, головне, щоб були мир і злагода.
За даними соціологів 27,3 % жінок на тисячу розлучень ніколи не йшли на поступки своєму чоловікові, 59,7 % — іноді поступалися. Таке небажання поступатися в повсяк­денному житті можна пояснити тільки відсутністю справ­жнього кохання або нестачею терпимості стосовно близької людини.
Треба вчитися самовіддачі, хотіти зрозуміти одне одного, намагатися любити свою половину, як себе, допомагати один одному, підтримувати — й тоді всі труднощі можна подолати.
Питання, які ми розглянули, — це краплина того, що тре­ба обмірковувати, беручи шлюб.

Цікаві поради молодим дає Паоло Ментегацав своїй книзі «Мистецтво одружитися».
Поради молодим:
-          З'єднатися шлюбом, не знаючи один одного, було б бо­жевіллям.
-          Вийти заміж для того, щоб досадити іншому, значить вбити самого себе для помсти ворогу.
-          Впевненість деяких людей, що можна брати шлюб і без кохання, тільки була б людина хороша, «й бути щасливою» — самообман для втіхи нещасних.
-          Ніколи не довіряйте першому враженню (якщо ви побачили жінку в святковому одязі).
-          Погляньте на цю жінку в буденній обстановці.
-          Перед тим, як з'єднати свою долю навіки, закоханим слід розлучитися хоча б на місяць. Якщо вони не будуть су­мувати один за одним, то брати шлюб немає сенсу.
-          Якщо коханий (або кохана) не здається вам досконаліс­тю, не треба пов'язувати з ним свою долю.
-          Чоловіки повинні пам'ятати, що найважче втримати тих жінок, яких легко завоювати.

ВІДПОВІДАЄМО НА ЗАПИТАННЯ
Ефект кривого дзеркала
Підлітки часто вважають, що не потребують контролю та порад батьків. Однак вони або кривлять душею, або помиляються, або кажуть так через недовірливі стосунки з дорослими. Часто тінейджери дивляться не зовсім під тим кутом, під яким може тверезо оцінити ситуацію дорослий. Іноді, наприклад, вони змушують себе повірити у те, що їх симпатія — велике кохання і роблять через це купу дурниць. Поради ж і зауваження батьків вони сприймають «в багнети». Часто виникає бажання помсти. Зробити на зло дорослим, нехай і завдавши при цьому шкоди собі. Буває, що теми про ЦЕ діти сприймають як жест недовіри, осуду чи докору.
Порада:
Частіше аналізуй слова батьків і свою реакцію на них. Уяви, якби ту ж саму пораду ти почув від друзів. І пам'ятай, що усі намагання «втрутитись» у твоє приватне життя викликані нічим іншим, як любов'ю батьків (нехай навіть іноді поради ці не зовсім обґрунтовані).
Бути попереду
Дуже часто на долю підлітків, котрі мають авторитет у своїх колах, припадає чи не найтяжче випробування: спробувати все, та ще й одним з перших. Аби не втратити свою «популярність», тінейджери йдуть ледь не на все: паління, випивка, наркотики, секс... Це стосується і тих, хто сильно піддається впливу оточуючих. Іноді гнітить думка про те, що він позаду всіх. Отут і починається важкий і тернистий шлях помилок!
Порада:
Ніколи не забувай, що ти людина, а отже, маєш гідність! Якщо ти чогось не хочеш робити, то й не варто, навіть якщо так вчиняє авторитет або ти і сам є авторитетом. Твоє життя — тільки твоє, а не когось іншого і думати про вчинки маєш саме ТИ!
Страшно й соромно спитати
Безперечно, в кожного підлітка виникають особисті відверті питання. Вони б радо поділилися своїми переживаннями, але, як ми вже казали, бояться. Тут причин декілька: не дуже теплі стосунки з батьками, відчуття сорому, провини тощо. Проте краще дізнатись завчасно, аніж потім розплачуватись за свою необізнаність.
Порада:
Якщо тобі не під силу заговорити про щось інтимне з батьками, подзвони в «телефон довіри». Можеш бути впевненим, що розмова анонімна (і безкоштовна), тут тебе і вислухають, і поінформують, і не засуджуватимуть! До речі, ти можеш ставити не тільки запитання сексуального характеру. Це можуть бути проблеми, пов'язані з конфліктами, шкільними негараздами, алкоголем, наркотиками тощо.

Думка психолога
"Ранній секс може мати найважчі наслідки,— річ у тому, що на кожному етапі розвитку в людині й формуються певні психічні функції. Так, від 12 до 15 і навіть до 18 років закладається таке поняття, як вірність. Потім до 25 років відбувається усвідомлення поняття любові. Ранній секс призводить до збою поетапного формування особи. Виходить, що підлітки реалізують за допомогою сексу тільки грубу енергію, так і не усвідомивши, що таке кохання".

Заклад «НВК: Загальноосвітня школа
І-ІІ ст. – ліцей № 7»
Практичний психолог – Гончаренко Світлана Володимирівна

Немає коментарів:

Дописати коментар