четвер, 19 грудня 2013 р.

Гендерні ідеали, які формуються в суспільстві

Гендерні ідеали, які формуються в суспільстві, - це уявлення щодо призначення, поведінки та почуттів чоловіків і жінок. Під впливом гендерних ідеалів відбувається процес формування гендерної ідентичності (усвідомлення себе жінкою чи чоловіком), починаючи з дитячого віку й до завершення процесу первинної соціалізації молоді. Виходячи з цього, важливим компонентом є вивчення сучасних уявлень стосовно гендерних ролей у суспільстві.
Показовим є порівняння думок чоловіків та жінок щодо того, які саме чинники забезпечують успіх ужитті для жінки, а які - для чоловіка.

Найчастіше, для чоловіків показники успіху розподіляються таким чином:
1.        фінансова незалежність, високі доходи;
2.   наявність власної сім’ї;
3.        власний бізнес;
4) наявність власного житла;
5) кар’єра;
6)  наявність дітей;
7)  керівна посада;
8) наявність улюбленої справи;
9) наявність автомобіля.

А для жінок порядок критеріїв успіху дещо інший:
1.  наявність власної сім’ї;
2. наявність дітей;
3. наявність власного житла;
4.    фінансова незалежність;
5. наявність улюбленої справи;
6. високі доходи;  
7.  власний бізнес;  
8.  кар’єра;
9.  керівна посада;
10.наявність автомобіля.

Якщо порівняти значущість окремих критеріїв успіху для чоловіків та жінок, то слід звернути увагу, що для жінки більш важливим, ніж для чоловіків, є наявність улюбленої справи та наявність власного житла. Для чоловіків вагомим показником успіху є наявність власного бізнесу та керівна посада.
Таким чином, можна стверджувати, що суспільна думка більшою мірою орієнтована на образ «жінки - матері» та чоловіка - годувальника».

Зрозуміло, що проблема рівності між чоловіками та жінками актуальна не сама по собі, а щоб зробити гармонійним професійне і сімейне життя в новому українському суспільстві.

Немає коментарів:

Дописати коментар