пʼятницю, 17 січня 2014 р.

Що заважає нам бути щасливими?

 

Що таке щастя? У кожної людини буде своя відповідь на це питання. Звичайно ж, щастя - часто абсолютно невловима субстанція. Його порівнюють з повітрям: ми розуміємо, що повітря було, тільки коли він раптом зникає.
Відчути себе щасливим - це дійсно важко. Тому що з самого дитинства нас привчали бути незадоволеними собою, досягати все нових і нових висот, а без такого досягнення яке може бути щастя? Але вся проблема в тому, що людина, поки живий, весь час до чогось прагнути, і що ж, тепер з-за нашого призначення так і не вдасться відчути себе щасливими?
Придумайте своє щастя
Визначте для себе поняття щастя.
Просто зупиніться на мить, спрямуйте свій погляд в небо і задумайтеся, запитайте себе самого, що ж таке для вас, саме для вас, щастя? Подумати про це просто і непросто водночас. Проаналізуйте свій внутрішній "я" - чого воно хоче більше за все, що вам потрібно для повного і абсолютного щастя? Навіть якщо це буде спочатку глибоко філософська відповідь, в якому не буде конкретних цілей, по крайней мере, ви вже направите свої думки в потрібне русло.
А тепер озирніться, подивіться на людей, які вас оточують, будинки , машини, дерева: що з того, що ви бачите, викликає у вас позитивні емоції? Відповівши на це запитання, ви зможете перейти вже від загального до конкретного. Візьміть листок паперу і напишіть на ньому ваше власне визначення щастя. Придумайте його, помрійте про нього, закрийте очі і увідьте все в картинках. Тому що для того, щоб стати щасливим, потрібно знати, що ж таке щастя, тільки після цього ви зможете знайти дорогу до нього.
Не перетворюйте своє життя в тухле болото
Постійний рух вперед - сенс життя кожної людини. Якщо ви стоїте на місці, про яке щастя може йти мова? Припустимо, ви отримали освіту, влаштувався на роботу, завели сім'ю і тепер межа ваших мрій - це побути на самоті в тиші і спокої.
Що ж виходить? А виходить, що ви з усією своєю силою довгий час створювали собі всілякі перешкоди для того, щоб тепер вони заважали вам бути щасливим. Хіба для цього ви будували своє гніздечко? Хіба для цього кожен день ходите на роботу? Адже щастя - це ще й задоволення собою.
Людина підсвідомо прагне до реалізації всіх своїх можливостей, і це прагнення - обов'язкова умова щастя. Так подивіться на своїх рідних і люблячих вас дружина (-гу), дітей, вони ж за щось вас люблять? Значить, ви реалізувалися як хороший чоловік (-га), як добрий батько або мати. Браво! Аплодує собі! А тепер далі, далі, у вас такий потужний тил, така серйозна підтримка, тепер вам будь-які гори по плечу! Ви обов'язково зможете реалізувати багато свої таланти, тільки не стійте на місці, йдіть, нехай маленькими кроками, але йдіть ...
Прокляніте самотність і закопайте його на 7 ліктів в землю
"Я ні за кого не відповідаю" - ця горда фраза, яку іноді нам доводиться чути, приховує насправді самотність і незадоволеність власним життям. Бути за кого-то у відповіді - значить мати близьких людей, які небайдужі вам і яким небайдужі ви. Жити лише заради себе коханого (-ій) - означає приректи себе на самотність і неприкаяність.
Яких би висот у кар'єрі і саморозвитку не вдалося вам досягти, вони тьмяніють у порівнянні з тим щастям і радістю, що здатні принести наші близькі. Порожня квартира, тиша, свята на самоті, ніхто не покличе, не покличе, не засміється, не заплаче, не обійме - кому потрібні ваші перемоги? Хто їх оцінить?
Тільки улюблені люди завжди змушують нас підніматися ще вище, вони вірять в нас, дарують нам тепло і турботу. Часом у піклування потребують вони самі, і тоді ми перевертаємо весь світ, але знаходимо сили і час, щоб допомогти їм - в такі хвилини ми ростемо.
Це і є щастя, коли є кому піклуватися про тебе і є, про кого піклуватися тобі. Запам'ятайте: тільки коли ви що відбивається в очах люблячих вас людей, ви існуєте, інакше ... ви привид. Виходячи з цього, задайте собі питання, у чиїх очах ви відбивається? Ви взагалі існуєте?
А тепер головне ...
"Я стану абсолютно щасливим, коли ..." - вам знайома така думка? Звичайно ж, знайома, ви часто її висловлюєте, але це ПОМИЛКА! Коли ви так говорите, то відкладаєте щастя на потім. Навіщо?
Навіщо ви ставите собі умови? Вам все одно не вистачить цілого життя, щоб реалізувати всі мрії і бажання, так до чого ставити в залежність від чогось далекого і, можливо, незбутнього свій спокій, гармонію і радість існування? При такому настрої щастя так і буде завжди маячить десь попереду і буде недосяжним, як обрій.
Зрозумійте нарешті, усвідомити, вникни: щастя - це те, що вже є, а не те, що тільки буде! Озирніться: у вас є бодай один друг, але він Є, у вас ЕСТЬ теплий і затишний будинок, у вас ЕСТЬ хліб на столі, Є руки і ноги, Є улюблена музика та книги, можливо, Є кохана людина, Є мрії! Ось це все разом і становить ЩАСТЯ!
Тому що завтра щось з цього може піти з вашого життя, щось зламається, зруйнується, але поки це Є, значить, ви щасливі. Усвідомлення того, що ти щасливий саме в даний момент - не в минулому, не в майбутньому, а саме зараз - прекрасне почуття, що дарує гармонію існування із самим собою і навколишнім світом. Воно окрилює і додає нам сили - адже кожен з нас всередині гігант.
Розбудіть свого гіганта, підгодувати його позитивними думками, покажіть йому світ, який ви збираєтеся підкорити, і розкажіть, як ви щасливі - кожен день, кожну хвилину, кожну секунду, з кожним подихом, з кожною посмішкою ... 

Заклад «НВК: Загальноосвітня школа
І-ІІ ст. – ліцей № 7»
Соціальний педагог  Полударова Алла Леонідівна

Немає коментарів:

Дописати коментар